Cercar al blog
Articles recents

Què vol dir "qualitat d’arxiu"?

Enviat el25/09/2018

Hi ha molts termes emprats per a descriure la qualitat d’arxiu dels papers d’injecció de tinta i cada artista vol que la seva feina resisteixi al pas del temps. El problema és que son molts els factors que contribueixen quan es considera la qualitat d’arxiu d’una imatge impresa en un paper fine art per a injecció de tinta.


El primer que cal considerar és el paper mateix

El terme lliure d’àcid s’ha associat durant molt temps amb la qualitat dels arxius quan es tracta de paper, però històricament aquesta terminologia s’ha aplicat al paper base sense cap tipus de recobriment. El material base s’ha de fabricar usant fibra pura de cel·lulosa alfa, fibra de cotó pur o una combinació dels dos materials. Això assegurarà que la base del paper tingui un pH 7 o superior (lliure d’àcid).

Un paper que conté lignina no pot estar lliure d’àcid ja que la lignina és un àcid natural que es troba dins de les fibres vegetals. És el contingut de lignina del paper d’impremta el que fa que engrogueixi i es torni trencadís amb el temps.

Per als papers d’injecció de tinta, el revestiment també s’ha de considerar en combinació amb els materials base. El recobriment s’aplica a la superfície de la base del paper per assegurar que la tinta s’absorbeix en la quantitat justa. Una cop aplicat el recobriment, canvia el valor del pH (acidesa) de tot el paper. L’única forma de solucionar aquest problema és que els fabricants s’assegurin de que els recobriments usats als seus papers estiguin el més a prop possible de la neutralitat de l’àcid i proporcionin el valor pH del paper total (base i recobriment) en lloc de només la base.


La segona cosa a tenint en compte és com s’imprimeix la imatge

La tinta amb la que s’imprimeix té un efecte sobre la durada d’una imatge, independentment de les propietats d’arxiu del paper. Les impressions fineart d’injecció de tinta són produïdes habitualment amb tintes de base colorant o de base pigment, cadascuna d’elles amb propietats diferents. Les tintes de colorant generalment produeixen una gama de colors més amplia que les tintes pigmentades. Però s’ha demostrat que els colors s’esvaeixen més ràpid que amb tintes pigmentades en les mateixes condicions.

La permanència (lifespan) de les tintes de colorant està millorant constantment, però la majoria de les impressores recomanen l’ús de tintes pigmentades per a crear edicions d’impressió fine art d’injecció de tinta d’arxiu. Aquesta és la raó per la que algunes impressions de fineart d’injecció de tinta (Giclée) també es descriuen com a impressions de pigments d’arxiu. Pregunta al fabricant de la tinta per a obtenir detalls de la vida útil de les tintes que utilitzes.


Finalment, pensa com s’emmagatzema i visualitza la imatge

Quan mostris impressions d’art d’injecció de tinta és important que el manipulin correctament. Això és per assegurar que la combinació de paper i tinta manté la qualitat d’arxiu.

Els papers poden absorbir substàncies químiques del seu entorn. Les impressions soltes s’han de mantenir planes i intercalades amb paper tisú lliure d’àcid. Si les impressions es guarden un calaixos de fusta, alinea el calaixos amb materials que no continguin àcid: si el calaix de fusta conté lignina, això afectarà les teves impressions. En muntar impressions a punt per emmarcar, assegura’t de que totes les cintes, coles i taules de muntatge utilitzades estiguin lliures d’àcid.

La llum pot ser perjudicial per a les impressions d'injecció de tinta i fer que s'esvaeixin més ràpid de l'esperat. Sempre que sigui possible, no pengis les impressions sota la llum solar directa i utilitza un vidre que tingui propietats de bloqueig UV. La temperatura i la humitat també poden arruïnar una impressió perfecta. Les condicions ideals per a les impressions d'art d'injecció de tinta són: temperatura constant entre 15ºC i 20ºC amb un nivell d'humitat relativa del 40-60%.


Llista de control de qualitat d’arxiu

  • Assegura’t de que el valor del pH dels papers d’injecció de tinta fa referència a la base i al recobriment, no només a la base.
  • Assegura’t de que estàs utilitzant tintes amb una llarga vida útil comprovada per a imprimir les teves imatges.
  • Assegura’t de que tots els materials utilitzats per a muntar, emmarcar i emmagatzemar les impressions estiguin lliures d’àcid.
  • Mostra les teves impressions sense llum directa, en un entorn amb temperatura i humitat estables. Si vens còpies impreses, aconsella als teus clients que facin el mateix.

Menú

Codi QR

Configuració