Cercar al blog
Articles recents

Calibrar o Caracteritzar?

Enviat el30/01/2018
Sovint parlem de perfil de color o perfil ICC de forma poc rigorosa, especialment en el cas de RIPs per a impressió de gran format. El que genèricament coneixem com a perfil de color o calibració de color d'un suport d'impressió inclou dos processos independents però interelacionats:

  1. La calibració del paper: en aquest procés no es fan ajustos de color purament dits, sino que es vol optimitzar l'ús de tinta i aconseguir una resposta linial del sistema. Aquest procés se subdivideix en diversos passos:
    • Límit de tinta individual: es tracta de trobar la quantitat màxima de tinta que podem dipositar per cada canal de color individual per evitar efectes no desitjats per excés de tinta. Posem un exemple: si la densidat de color és la mateixa amb un 70% de magenta que amb un 100%, és evident que aquest 30% extra només aportarà problemes d'assecat o altres efectes que degradaran la qualitat d'impressió.
    • Linearització: normalment la distribució visual de densitat no és lineal. Això vol dir que quan s'imprimeix, per exemple, un 50% de magenta el resultat visual no és del 50% sino que és més fosc (habitual) o més clar. Al linearitzar s'obté una distribució correcta.
    • Límit de tinta global: ara es tracta d'afinar la quantitat de tinta quan fem barrejes de colors: magenta+groc per obtenir vermell, cían+groc per obtenir verd, etc. Cada RIP proporciona diferents mètodes per establir aquests límits.

  2. La caracterització del color: o creació d'un perfil de color ICC que defineix la resposta de color del nostre conjunt impressora-tinta-ressolució-paper.

Quan treballem amb el controlador (driver) d'una impressora, no podem modificar la part de calibració. El fabricant ofereix uns ajustos de color que inclouen la calibració per als seus suports i si volem usar papers de terceres parts només podem actuar sobre el perfil ICC. Per a caracteritzar un nou paper, hem de partir d'una calibració existent en el controlador (la que millor s'ajusti valorant l'assecat, excessos de tinta i qualitat impresa) i generar un ICC que corregeixi les desviacions de color.

En canvi, tots els RIPs permeten calibrar i caracteritzar nous suports. Bé, no ‘tots’, ja que el mòdul de gestió de color no està inclòs en totes les versions de RIP: sol ser opcional en molts casos. Per a accedir a serveis de calibració remota, aquest mòdul és imprescindible. I si vols ser totalment autònom, també et caldrà un espectrofotòmetre i un programa capaç de generar ICCs.
Productes relacionats
El color de les teves impressions no es correspon amb el de la teva pantalla? Imprimeixes sobre diferents tipus de paper i el resultat no és el mateix? Hi ha un excés de tinta al paper? Vols estalviar en consumibles?...
El color de les teves impressions no es correspon amb el de la teva pantalla? Imprimeixes sobre diferents tipus de paper i el resultat no és el mateix? Hi ha un excés de tinta al paper? Vols estalviar en consumibles?...
Tens un RIP Shiraz i vols millorar la precisió en color de les teves impressions i de pas estalviar tinta? Sens dubte, aquest és el servei que necessites. Perfil ICC per a productes Shiraz RIP. RGB o CMYK. Per a...
Quin RIP tens? Versaworks, Onyx, Posterprint, NeoStampa...? Perfil ICC per altres RIPs del mercat, suports rígids o sublimació desde altres plataformes diferents a Shiraz. Et recomanem la compra conjunta d'un pack de...

Menú

Codi QR

Configuració